:: Jom Kita Berkeluarga Hingga Ke Syurga! :: Terima Kasih kerana sudi berkunjung ke Teratak Mawaddah :: Hingga Jumpa Lagi ::

Thursday, September 22, 2011

Roti Berinti Daging ala...Lasagna

sesi membakar dalam oven
* auni sabar menanti...termasuk ummi nya sekali

Bahan-bahan :

- - Roti sandwich (fiber)

- - 1 labu bawang besar (potong dadu)

- - 4 ulas bawang putih (potong dadu)

- - 1 tin sup cendawan (ummi guna yang pekat)

- - 1 tin sup tomato

- - Sedikit sos cili

- - Sedikit sos tomato / puri tomato

- - 1/3 bungkus daging kisar

- - 2 batang sosej (dihiris nipis)

- - 1 mangkuk kecil sayuran campur (kacang peas, lobak merah, jagung)

- - Sedikit lada benggala (hijau/merah/kuning) dipotong dadu

- - 1 sk lada hitam (ditumbuk kasar)

- - Sedikit mix herbs

- - Keju (diparut)

- - Telur (3 @ 4 biji Gred A)


Cara memasak :

  1. (panaskan oven pada suhu 160-170 celcius
  2. Tumis bawang putih dan merah dengan sedikit planta hingga layu
  3. Masukkan daging kisar dan sosej. Tidak perlu masak terlalu lama.
  4. Masukkan mix herbs, lada hitam, sos cili dan sos tomato. Gaul sebati semuanya.
  5. Masukkan sayuran campur dan lada benggala. Boleh perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Griskan Loyang dengan planta
  7. Pecahkan telur dan pukul hingga kembang
  8. Roti dibelah 2. Celup roti ke dalam telur dan susunkan dalam Loyang.
  9. Ratakan inti daging yang telah dimasak tadi di atas roti.
  10. Ulang langkah 7
  11. Di atas roti, tuang sup cendawan dan ratakan menggunakan sudu.
  12. Tuang sup tomato pula di atas sup cendawan tadi.
  13. Tuang lebihan daging yang telah dimasak dan ratakan.
  14. Keju yang telah diparut boleh diratakan di atas sup tomato tadi. Boleh taburkan sedikit mix herbs juga
  15. Bakar dalam oven selama 20-25 minit. (masa memasak bergantung pada oven masing-masing ya)

tidak pedas namun sedikit masam2 dan berlemak :)

masak di Kubang Kerian, dapat juga tapau sedikit bawa balik Pasir Mas
- abahberbuka puasa petang tadi dengan ini

Selamat mencuba (^_^)
~ sebenarnya nak buat lasagna, tapi cari2 di Mydin langsung tak jumpa.
Ganti dengan roti ajelah.
- memasak bersama Tok Mah

5 comments:

  1. Nampak menarik dan sedap, keinginan nak buat membuat2nih.. tp oven tak ada.. huhu.. :-(

    ReplyDelete
  2. cuba lah buat (^_^) insyaAllah sedap...kalau anak2 tak suka pedas, memang sesuai lah bagi makan yang ini...

    ReplyDelete
  3. wah best nye...bleh la umi try nanti hehehe..mengiurkan lah (^_^)

    ReplyDelete

Terima kasih. Kami sangat menghargai komen anda (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...