:: Jom Kita Berkeluarga Hingga Ke Syurga! :: Terima Kasih kerana sudi berkunjung ke Teratak Mawaddah :: Hingga Jumpa Lagi ::

Tuesday, November 17, 2015

Produk Muslim Menjadi Pilihan

 Alhamdulillah.
v
v
v
v

Sebenarnya lama ummi menyepi dari dunia blogging ni sejak sibuk menguruskan urusan kerja di ofis dan sedikit bisnes kecil-kecilan =)

Ummi pilih untuk menjalankan bisnes kecil-kecilan untuk menjana pendapatan keluarga. Di samping itu ummi nak cari pengalaman hihi. Inilah bisnes yang sedang ummi jalankan.

1- Car/room perfume Munif Hijjaz
 

2- Better Olive Soap @ Sabun Ajaib Palestin
 

3- Coklat IQ (homemade) 


 In shaa Allah lepas ni ummi akan terangkan satu persatu kebaikan produk2 tersebut.
Jadi dengan penuh sukacitanya ummi nak invite semua rakan2 blogger, sudilah kiranya follow FB dan IG ummi ya =)

ig : @darihati_citer
fb : Marlina Mohtar
sms/whatsapp : 019-7289397







Kembali Aktif

Assalamualaikum semua =)

Auni dan ummi kembali lagi haha.
Ada tak yang rindukan Auni?
In shaa Allah lepas ni ummi akan aktif menulis seperti sebelum-sebelum ni.

Ada sesuatu yang istimewa ummi nak tunjuk.
Tunggu ya.........!!

Thursday, June 25, 2015

Top 5 Senarai Juadah Berbuka dan Bersahur

8 Ramadhan dah hari ini...alhamdulillah :)

Anda mencari-cari resepi istimewa untuk juadah berbuka atau bersahur? Tak tahu nak masak apa? Mari ummi tolong anda hehe. Bukan tolong masakkan, tetapi ummi nak berkongsi resepi Dapur Mawaddah untuk anda semua.

Top 5 resepi istimewa yang seringkali diterjah oleh pengunjung di sini :-

1-  Kek Tiramisu ( update : 08 Mac 2014 )** hot..hot..hot
2- Nasi Ayam TM ( update : 27 April 2012 )
3- Roti Berinti Daging ( update : 08 Mei 2015 )
4- Puding Triffle ( update : 4 Ogos 2012 )
5- Moist Orange Chocolate Cake ( update : 18 Mei 2011 )

Harap-harap senarai ni dapat memberikan anda ilham hehe.
 

 

Wednesday, June 24, 2015

Gabungan Vitamin C dan Vitamin E Untuk Kulit Cantik


Tetiba rasa nak update pasal Vitamin C dan Vitamin E dalam blog ni hihi. Walaupun dah lama makan vitamin c, tapi tak pernah pun update dalam blog.

Ummi ni memang suka makan buah tapi jarang beli. Aaa....macam mana tu? Kalau beli buah pun selalu buat jus. Dikisar dengan satu sudu gula je. Makan buah memang best. Hahaha.....

Tapi agak² cukup tak khasiat dan vitamin yang ummi makan? Erm...tak cukup tu. Biasanya vitamin c ni memang sinonim dengan buah oren hihi. Kan? Kan? Kan?

Dengan adanya vitamin c keluaran Shaklee ni, sebiji sehari dah cukup untuk keperluan ummi. Haaa...best kan? Sambil tu, kalau diamalkan makan secara konsisten..wajah kita akan cerah sekata, berseri, gebu, halus.

Vitamin e pula antara fungsinya adalah melembapkan kulit dan menghilangkan parut. Wajah yang kusam akan nampak segar bermaya. Dua gabungan ni memang meletop lah untuk dapatkan kulit yang cantik.

Banyak lagi keistimewaan vitamin c dan vitamin e Shaklee ni. Kalau nak tahu lebih lanjut, whatsapp ummi 019-7289397 sekarang. Kita sembang² pasal vitamin cantik ni.

SID
Saida Marlina bt Mohd Mohtar

Tuesday, June 23, 2015

Ayam Madu Berempah



Psstt...pagi ni terlewat bangun. Jadi tak sahur huhu. Bangun tepat-tepat masa azan Subuh berkumandang ;)

Petang semalam ummi buat Ayam Madu Berempah.
Dah tak tahu nak buat apa. Kebetulan ada ayam kat peti ais, jadi paling mudah kita panggang aja. 

Bahan-bahan :
- 2 ketul peha ayam (macam dalam gambar)
- 3 ulas bawang putih (ummi suka lebihkan bawang putih) *
- 1 sk lada hitam *
- sedikit serbuk oregano
- sedikit serbuk rosemary
- 1 sk serbuk cili (nak lagi pedas, lebihkan serbuk cili)
- perasa kohilal
- 2 sb minyak zaitun
- sedikit kicap cair
- 3 sb madu

Cara-caranya :
1- Basuh ayam dan toskan airnya
2-Tumbuk bahan yang bertanda ( * )
3- Masukkan dalam bekas ayam. Masukkan oregano, rosemary, serbuk cili, perasa kohilal, minyak zaitun, kicap cair dan madu. Gaul rata biar sebati dengan ayam. Perap paling kurang 1 jam sebelum dibakar. (ummi tak sempat nak tunggu sejam pun semalam)
4- Bakar dalam pemanggang ajaib hingga masak.
5- Sedia dihidang (^__^)

Resepi Telur Dadar Cintahati akan menyusul.......

* tak perlu risau makan banyak sebab ummi makan herblax dan lecithin pula lepas tu. Detox semua yang tak diperlukan oleh badan haha..........
 * mari whatsapp ummi untuk dapatkan supplemen yang sesuai 019-7289397

Monday, June 22, 2015

Princess Solehah Terkini

 Sedar tak sedar, hampir 6 tahun bergelar ummi kepada puteri solehah cinta hati ummi abah ni. Dah lama tak update perkembangan terkini buah hati kami. 
Satu-satunya (setakat ini) yang menjadi jantung hati, intan payung, permata hati, 
pengubat duka lara kami berdua. Hahaha.......

 Asal naik kereta, 3 benda yang dia suka buat :-

1- Dengar radio/lagu nasyid (lagu kesukaan dia yang terkini 'Kun Anta'. 
Ok, dah hafal lagu tu haha
2- Baca buku (kemudian dia akan buat kuiz/teka-teki untuk ummi dan abah)
3- Tidur ;p

 Kak Long dah boleh mengeja dan menulis.
Hatta kalau laptop terpasang, siaplah dia akan taip upin-ipin dalam youtube huhu.
Kalau di rumah, ummi akan pesan agar laptop tu hanya boleh buka lepas Solat Isyak 
(Solat Maghrib berjemaah dengan ummi, mengaji Iqra', hafaz surah, Solat Isyak)
Sekarang ni dia baru baca Iqra' 5.

 Suka bercerita & banyak bertanya.
Asal balik sekolah je, mesti ada cerita yang dia nak bagitahu kat ummi dan abah.
Makan apa di sekolah, belajar apa, main apa, cerita tentang cikgu, 
cerita tentang kawan-kawan, cerita tentang segalanya.
Sampaikan ummi "tak larat" nak dengar hehehe. Tapi, layankan ajalah.


Semoga membesar sebagai srikandi solehah, mukminah sejati anakku.
Auni Nafeesa binti Mohd Fikry

Air Detox Untuk Kesihatan & Kecantikan

 Air detox ataupun "infused water" ni memang ummi selalu amalkan. Sangat sesuai untuk ummi yang "malas" dan "payah" nak minum air masak kosong semata-mata :p 
Biasanya ummi buat malam, keesokan hari bawa ke opis.


Cara nak buat pun mudah sangat. 
Boleh guna apa sahaja jenis buah, sayur, dan rempah ratus. Biasanya ummi guna buah lemon, oren, epal hijau, limau nipis dan limau kasturi.
Cuma hiris buah-buah yang kita inginkan, masukkan dalam botol kaca/plastik/botol air. Kemudian tuang air masak. Simpan dalam peti ais lebih kurang 5 jam sebelum minum.
Tak perlu tambah gula ya.

Kalau anda nak turunkan berat badan, bolehlah cuba yang ini :-
- seuncang teh hijau
- sebiji lemon
- sesudu madu
atau 
- seuncang teh hijau
- daun pudina
- sebiji limau nipis

Campurkan bahan-bahan tersebut dengan air masak/air mineral ke dalam bekas. Simpan dalam peti ais 5 jam sebelum diminum.

Boleh refer blog Kak Ita masam-manis dan aynorablogs ya ;)

Selamat mencuba (^__^)

* air detox ni boleh refill 2x....

Sunday, June 21, 2015

Puasa "krik...krikkk...."

Kita puasa hari ni. "Sahur" pukul 7.00 pagi tadi.
Lepas sahur, kita sambung tidur semula. 
Nanti ummi kejutkan untuk pergi sekolah.


"SALAM RAMADHAN AL MUBARAK"
Ikhlas : Teratak Mawaddah

Friday, May 08, 2015

Roti Berinti Daging

Alhamdulillah.
Asal cuti je rajin ke dapur. Asal ke dapur je rajin masak. Asal masak je rajin westernfood haha.Tapi cuti kali ni ummi buat Roti Berinti Daging ala kadar. Bahan-bahan tak cukup, ambil yang mana ada dalam peti sejuk je hehe. Roti ni dah banyak versi ummi buat sebenarnya. 

Boleh rujuk link ni juga untuk Roti Berinti Daging Ala Lasagna hehe : http://mawaddahrahmat.blogspot.com/2011/09/roti-berinti-daging-alalasagna.html


Bahan-bahan inti : 
- 1/2 tiub daging kisar (nak guna ayam kisar pun boleh)
- 1/2 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 2 sudu besar sos prego
- 1 sudu besar sos cili
- sedikit serbuk oregano
- sedikit minyak zaitun
- garam dan serbuk perasa (ummi guna kohilal)

Cara-cara :
1- Tumis bawang besar dengan sedikit minyak zaitun sehingga layu. Ummi tambah 1 sudu butter.
2- Masukkan daging/ayam kisar. Masak hingga daging bertukar warna
3- Masukkan sos prego, sos cili, oregano dan perasakan dengan garam/serbuk perasa.
4- Ok siap :)


Step seterusnya untuk roti :
Kali ni ummi buat 1/2 daripada yang asal sebenarnya.
1- Pukul 3 biji telur dengan sedikit susu cair
2- Celupkan satu persatu roti ke dalam telur dan susun dalam loyang.
3- Tuang inti ke atas roti untuk lapisan pertama. Ratakan
4- Ulang lagi dengan celupkan roti ke dalam telur dan susun atas inti tadi.
5- Tuang inti untuk lapisan seterusnya dan ratakan.
6- Taburkan keju di atas inti tadi. Kali ni ummi guna keju Mozzarela :)
7- Kalau nak cantik, taburkan sedikit serbuk oregano atas keju tadi hehehe
8- Ummi masukkan loyang tadi ke dalam pemanggang ajaib dan masak hingga keju tadi bertukar warna keperangan.

 beli loyang ni di Salamku.
Memang muat bila masukkan dalam pemanggang ajaib (Generation 3)


Asyik makan je......bila ntah nak diet v__v 





Monday, February 16, 2015

Kembali bersiaran

Lama sungguh kami menyepi :( memang lama berbulan-bulan. Banyak entry yang ummi hutang dalam ni huhu. Okey, sebelum ummi coret lebih banyak kisah suka-duka dalam ni, moh layan 3 keping gambar ni :-

Shake N Take.
Memang +++ terbaik dan mudah nak buat jus.

Jemput/cucur bilis resepi mak yang super duper yummy!! Kalau makan ni confirm tak sedar mertua lalu kat belakang haha

Save Gaza. Save Palestine.
Dinner awal tahun 2015.

Semuanya akan kembali menemui anda hihi ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...