Alhamdulillah =)
Hajat nak buat Puding Triffle sebagai pencuci mulut petang sejak berkurun lamanya tercapai jua. Petang semalam ummi 'paksa' abah belikan bahan-bahan nak buat puding ni hehe. Kebetulan ummi hanya sempat buat puding ni selepas Asar. Resepi? Ummi rasa ramai dah buat resepi ni, dan tahu macam mana nak buat ^__^
Bahan2 :-
- kek gulung
- 1 tin buah-buahan koktail (besar)
- 1 tin susu cair *
- 2 sb tepung kastard *
- 1 bijing kuning telur *
- 1sk esen vanilla *
- 4 sb gula pasir *
- 1 kotak serbuk Jelly (ummi guna jenama Nona perasa strawberry)
Cara2 :-
- Potong kek gulung dan susun dalam bekas lutsinar seperti gambar di atas agar nampak cantik hehe
- Basahkan sedikit kek gulung tadi dengan jus buah-buahan koktail (tak perlu banyak)
- Sementara itu, campurkan bahan2 bertanda * ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga likat. Sentiasa kacau agar tidak berketul. Kemudian bila dah suam curahkan ke atas kek hingga rata.
- Tabur buah-buahan koktail yang telah diasingkan airnya ke atas bancuhan kastard tadi
- Masak serbuk jelly mengikut arahan di kotak tersebut
- Curahkan jelly cair yang suam ke atas buah-buahan koktail tadi
sila abaikan rupa bahagian atas yang kurang cantik itu
Selamat mencuba ^__^
Bestnya Puding triffle, akak pernah buat 5 tahun yg lepas je pastu dah tak buat-buat lagi dah
ReplyDeletehah...ni raya tahun ni kena buat lah kak =)
DeleteSedapnya na, last kzefa buat raya thn lepas. Hehe.. Raya thnni insyaAllah buat (kalau rajin) :-)
ReplyDelete=) sama lah kita hehe. InsyaAllah raya tahun ni nak buat puding triffle ni juga..
DeleteAssalamu'alaikum.. nyam3x.. sedap.. tp, mak tak buat puding.. mak wat koktail triffle... guna whipping cream.. :)
ReplyDeletewa'alaikumussalam =)
Deletewah...itu lagi sedap nampaknya ... bolehlah kami di TM ni nak try lepas ni
Akak dah buat beberapa hari lepas.. Pinjam resepi dr sini. Tq
ReplyDelete