Masakan yang tidak cukup bahan
Dah lama ummi tak makan daging. Memang dah lama pun TM tiada stok daging hehe. Pagi tadi, tiba-tiba rasa nak makan daging. Ummi kirim daging lembu RM5.00 dan hati lembu pun RM5.00 dari kawan opis yang kebetulan nak ke pasar. Cukuplah untuk 3 orang yang nak makan hehe. Boleh sampai ke sahur esok.
Fikir punya fikir nak masak apa daging ni agaknya. Balik rumah, tengok dalam peti ais, alamak....bahan-bahan tak cukup. Hajatnya nak buat Daging Hitam Berempah Madu macam Kak Ummi Kuantan buat tu. Tapi, bahan-bahan tak cukup. Kicap, serai, serbuk ketumbar, serbuk kari....tak cukup stok hehe. Jadi, ummi campak-campak mana yang ada je. Asal boleh dimakan...kan?
Bahan-bahan :- (sila agak-agak anda nak buat banyak mana lah ye.....)
(ummi tak tanya pula kalau daging RM5.00 tu berapa gram hihi)
- Daging lembu
- Hati lembu
- halia (diketuk)
- 1 ulas bawang putih (diketuk)
- sedikit lada hitam (ditumbuk kasar)
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 2 sb madu
- 3 sb kicap cair
- 1 sk serbuk perasa Kohilal
- 1 sk gula
- 1/2 tangkai cili merah
- 1/2 labu bawang besar (dimayang kasar)
- 1/2 biji tomato (dipotong 4)
Cara memasak :-
- Potong daging sedikit nipis, rebus dengan sedikit air bersama halia dan bawang putih hingga empuk. Jangan buang air rebusan daging, bawang putih dan halia tadi.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia yang direbus tadi (ummi saje je tumis semula....)
- Masukkan hati lembu, goreng seketika dan kemudian masukkan daging tadi. Kacau rata.
- Masukkan pula sos cili, sos tiram, kicap, madu, garam, gula, serbuk perasa dan lada hitam.
- Bila hampir masak, masukkan pula bawang besar, tomato dan cili merah. Kacau rata biar bawang hampir layu dan tutup api.
p/s : auni suka makan kicap, jadi ummi lebihkan sedikit kuah ^__^
Murtabak maggi ~ akan menyusul kemudian ^__^
amboi bestnya...
ReplyDeletetq singgah blog Alycia yer ;)
sama2 :) silalah singgah sini selalu...
DeleteSelera tgk gambar tu ;)
ReplyDeletesilalah cuba UI ;)
Deletewah harus try nih :)
ReplyDelete