Ayam Mentega Rangup @ Ayam Goreng Daisy
Ummi salin resepi ni dari Kak Ita di blog Masam Manis (^__^). Tetapi ummi olah ikut kesesuaian anak tekak. Kiranya ummi dah derhakakan sedikit resepi ni. Minta maaf kak :)
2 keping dada ayam ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ dicincang (ummi tak letak)
60gram mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam (ummi cuma guna 2sb planta Daisy)
1/2 biji bawang besar ~ dicincang (ummi guna bawang besar Holland tu)
Tepung jagung secukupnya (ummi guna tepung gandum sebab tepung jagung takde)
Minyak untuk menggoreng terendam
Sedikit gula
*******************************************
Bahan perap :-
1/2 sudu teh perencah Pati Ayam Tumix (ummi guna 1 sudu teh Perencah Kohilal)
2 sudu teh gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung * (ummi guna 2 sudu besar tepung gandum yang digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan perencah Kohilal)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih (ummi tak letak)
Garam secukup rasa
* ummi tambah 2 biji limau kasturi (diperah dan ambil airnya)
=> Gaul ayam bersama bahan perap dan perap selama lebih kurang 20 minit
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung
Kemudian goreng terendam
Setelah ayam masak kuning keemasan, angkat toskan minyak dan ketepikan
Dalam kuali cairkan mentega
Masukkan bawang, cili padi dan daun kari
Tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan ayam dan gula
Gaul sebati
Angkat dan sedia dihidangkan
Nampak sedap. Byk derhakanya tu ;)
ReplyDeleteSaya pun suka olah resepi ;) yg penting kena selera.
inspirasi dari orang lain, kita cuma olah sedikit ikut kesesuaian seisi keluarga :)
Delete