Fasa i : Tanpa sebarang warna, nampak pucat-manja hehe
v
v
v
v
v
v
Fasa ii : susu + merah bandung :)
Bahan-bahan
:
- · 1 peket agar-agar urat/tali (ummi guna 30gm jenama Kijang)
- · 1 tin susu cair
- · 1 tin laici
- · 1300ml air
- · 4 sb gula (kalau nak manis, lebihkan gula dan begitu juga sebaliknya)
- · Sedikit pewarna merah / sirap
- · 1 sk esen vanilla
- Rendam agar-agar urat/tali lebih kurang 2 @ 3 jam (tujuannya supaya agar-agar cepat larut ketika masak nanti)
- Panaskan 1300ml air + air laici dalam tin + gula tadi di dalam periuk
- Apabila air hampir mendidih, masukkan agar-agar
- Dengan api yang sederhana, kacau agar-agar tadi perlahan-lahan hingga agar-agar larut
- Masukkan hirisan buah laici ke dalam periuk, gaul lagi semua bahan
- Apabila agar-agar dah larut, masukkan susu cair dan esen vanilla
- (Perlahankan api untuk langkah seterusnya J ) – jangan tutup api, Cuma kacau perlahan-lahan
- Tuang agar-agar ke dalam mould/acuan yang dikehendaki. Tuang separuh sahaja untuk lapisan pertama
- Masukkan pewarna merah/sirap ke dalam lebihan agar-agar.
- Ulangi langkah 8 : tuang agar-agar ke dalam mould/acuan untuk lapisan yang ke-2
- Bila dah sejuk, baru masukkan dalam peti ais
Bahan-bahan
untuk kuah kastard :
- 1 tin susu cair *
- ½ tin susu segar *
- 4 sb gula *
- 1 sk esen vanilla *
- 1 biji kuning telur * (dipukul sedikit dengan garfu)
- 1 sb tepung kastard * (larutkan dengan sedikit air)
Cara
membuat :
Masukkan
semua bahan (*) ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan. Kacau hingga
kuah sedikit pekat, tutup api dan biarkan sejuk
enak bila dimakan dengan buah-buahan koktail :)
v
v
v
v
Rajin la awak ni buat kuih.
ReplyDeletewaktu rajin memang rajin, tapi bila datang penyakit MALAS, memang jadi malas hehe
Deletemabeles... tp anak2 kakyong tak suka makan puding.. kalo buat, ibunya jer yg layan sensorang... sudahnya sedekah kat jiran..
ReplyDeleteauni suka sangat makan puding tu hehe
Deletehadoi. sedapnye.. lama tak buat puding.
ReplyDeletelepas ni bolehlah buat :)
Deletesedapnyaa..terliur plak
ReplyDeletebolehlah buat hehe
Deletesedapny... xtahan tengok.....
ReplyDeletekalau mcm tu...kena buatlah jawabnya :)
Deletewah,sedaaaapnya ummi na...
ReplyDeletecik as pun boleh buat yang lebih sedap dari ni hihi.....
Deletenak hantar jauhlah hehe...auni makan :)
ReplyDeletewah..nmpk sedap sgt..
ReplyDeletecubalah kak :) puasa2 ni mmg sedap nak makan kan
Deletesedapnya...baru tahu..kena masak..tq ya...
ReplyDeletehehe...bila dah cuba, jgn lupa pos kat sini sekali :)
DeleteSepeket agar2 brp gram?
ReplyDeleteoh ya...30gm. Saya guna jenama Kijang
DeleteWah...sedapnya. ..sangat mengujakan...yummy...
ReplyDeleteSalam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com