Pelik-pelik je nama hehe. Sebenarnya ummi tak tahu nak letak nama apa. Disebabkan ummi guna lada hitam untuk kuah mee ni, maka jadilah namanya sebegitu rupa (^_^). Tapi hitam-hitam pun, hitam mengancam ye!
ummi buat lepas Maghrib semalam. 1 paket mee bolehlah 4-5 orang makan
Bahan-bahan :
- 1 paket mee kuning
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk kasar-tidak lumat)
- 1 sk lada hitam (ditumbuk kasar)
- 2 ekor sotong (dikerat)
- 2 ketul dada ayam/isi ayam (dicincang kecil-kecil)
- sedikit sayur sawi
- 1 biji tomato (potong 6)
- 1 @ 2 biji telur
- sedikit lada benggala (cili merah dah habis stok)
- garam/gula/serbuk perasa (ummi guna jenama kohilal)
Cara membuat :
- Tumis bawang putih dengan sedikit minyak hingga kekuningan
- Masukkan air secukupnya. Bolehlah masukkan lada hitam yang ditumbuk tadi
- Bila air dah agak menggelegak, masukkan sotong. Biar seketika, baru masukkan ayam
- Bila hampir empuk, masukkan tomato, sayur sawi dan lada benggala. Pecahkan sebiji telur ke dalam periuk.
- Boleh perasakan dengan garam dan gula.
- 6. Boleh masukkan sekali mee yang telah dibasuh tadi. (Nak asingkan pun boleh)
memang sedap hingga menjilat tepi bibir
Selamat mencuba (^_^)
wahhhh ..mesti sedap ni.
ReplyDeletesedap, menyelerakan dan senang untuk dicuba.
ReplyDeletenak cuba la nanti...
memang mudah nak buat sebab bahan tak pelik2 hehe. Cuba jangan tak cuba ya :)
ReplyDelete