:: Jom Kita Berkeluarga Hingga Ke Syurga! :: Terima Kasih kerana sudi berkunjung ke Teratak Mawaddah :: Hingga Jumpa Lagi ::

Sunday, August 01, 2010

- creamy mushroom soup -

- cendawan auni -

Ahaa, comel kan cendawan bermata dua atas ni? Hehe, tetiba pulak ummi letak gambar cendawan ni kan? Ada apa agaknya? Eheee, alhamdulillah petang semalam ummi try buat creamy mushroom soup. Ummi ambil resepi ni dari Ibu Damia :) memang sedap dan mudah serta ringkas je nak buat creamy mushroom soup ni.

Balik opis semalam, ummi singgah Pantai Timur beli bahan2 nak masak. Dalam pukul 6.30 ummi masak. Roti tu ummi bakar lepas maghrib. Mushroom tu ummi letak separuh tin je, tapi ummi lebihkan kuah. Semua cakap memang sedap, bak kata ibu damia macam tapau dari Pizza Hutr je heheh. Jomlah cuba masakan ni. Memang berbaloi-baloi (^_^)

*


*



*



*



*



*



*


masakan ummi sedia dinikmati :)


a) Mushroom Soup
250 ml susu segar
3 cawan air
2 kiub pati ayam
1 tin cendawan butang, potong kecil2
1 sudu besar marjerin
1sudu kecil lada hitam
1/2 cawan tepung gandum (larutkan dengan 1 cawan air)

Arahan -
1.Susu segar + Air. Masuk dalam Periuk. Panaskan dengan api perlahan.
2. + Kiub pati ayam, cendawan, marjerin, serbuk lada. Kacau perlahan2 sampai mendidih.
3. Kecilkan api. Guna penapis, masukkan larutan tepung gandum.
4. Kacau sampai sebati. Masukkan garam/ gula secukup rasa.

b) Garlic bread

Roti Perancis aka France Loaf (Kami guna roti gardenia yang sedia ada je)
7 ulas bawang putih - kisar
Air
125gm butter (separuh saiz biasa)
Daun parsley kering
Lada hitam
Arahan -
1.Bawang putih + air. Kisar halus.
2. Tapis bahan yang dikisar. Buang air yang berlebihan.
3.+ butter + daun parsley + lada hitam. Gaul semuanya bagi rata. Letak sedikit garam, jika perlu.
4. Tadaaa! Jadila garlic spread =)

** ummi copy paste je cara nak masak ni dari blog ibu damia ye!!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih. Kami sangat menghargai komen anda (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...