:: Jom Kita Berkeluarga Hingga Ke Syurga! :: Terima Kasih kerana sudi berkunjung ke Teratak Mawaddah :: Hingga Jumpa Lagi ::

Sunday, February 27, 2011

- ini hobiku -

Hobi ummi dulu, kini dan selamanya (^_^)


1- Menulis

Masa di UIA dulu, ummi memang suka sangat menulis. Biasanya ummi menulis sajak dan cerpen / mini novel. Banyak koleksi ummi dalam laptop ni. Karya ummi biasanya hanya dibaca oleh rakan-rakan terdekat. Cuma, ada satu je sajak ummi tersiar di radio ikim. Itu pun ummi hantar sekali sahaja, atas desakan sahabat ummi dulu. Antara cerpen ummi tulis bertajuk :-

- Bayangan Semalam,
- Sesuci Kasihmu,
- Sebuah Pertemuan
- Lembayung Rindu

Sekarang?

Jujurnya, lepas kahwin dan ada anak ni, ummi dah kurang sangat menulis sajak dan cerpen ni. Kenapa? Antaranya :-

* penyakit M.A.L.A.S ummi dah datang...payahnya nak hilang.
* masa untuk menulis sajak/cerpen dah "lenyap" seketika dalam hidup ummi
* idea tak datang pon huhuhu...
* layan suami, anak, kerja2 opis, urus rumah tangga, bla..bla..bla...(boleh ke alasan ni?)

InsyaAllah lepas ni ummi nak buat cerpen juga, cuma masih belum tahu bila masanya. Asal nak menaip perkataan pertama je, mesti ummi blurr :)

***************************************************


2- Memasak

Ummi suka memasak dan mencuba resepi baru (^_^). Masa bujang dulu ummi suka masak lauk-pauk je. Kek/kuih-muih kurang suka. Tapi bila dah kahwin ni, buka kuih-muih/kek je...dessert pun ummi nak buat tiap-tiap hari hehe. Bila dah berkeluarga ni, sibuklah nak belajar macam-macam resepi. Nak masak untuk suami + anak2 lah katakan. Kalau boleh, biar suami+anak2 ingat masakan kita, suka dengan air tangan kita ni dan jatuh cinta hingga tak pandang masakan lain...kan?

InsyaAllah, ummi akan berkongsi resepi yang ummi ada dengan kalian semua. Walaupun ummi ni tak berapa pandai memasak, tapi bolehlah masak untuk keluarga. Sekadar nak mengenyangkan perut suami+anak2..insyaAllah boleh (^_^)


** Apa pula hobi kalian?

No comments:

Post a Comment

Terima kasih. Kami sangat menghargai komen anda (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...