:: Jom Kita Berkeluarga Hingga Ke Syurga! :: Terima Kasih kerana sudi berkunjung ke Teratak Mawaddah :: Hingga Jumpa Lagi ::

Sunday, May 29, 2011

- Siakap Stim Kubang Kerian -

Entah bila agaknya ummi nak tulis pasal benda lain selain dari masakan ya?

Hehe...kebelakangan ni, apa yang dimasak mesti ummi nak tulis resepi dalam blog. (Takpe2...buat rujukan anak dara ummi tu bila dia besar nanti. Boleh masak makanan kesukaan ummi).

Kali ni nak kongsi resepi Siakap Stim. Ni ummi main bubuh je semua bahan-bahan tu hehe. Ikut sukatan masing-masing lah ye.

ikan siakap yang belum di "stim" kan hehe

Bahan2 :
- ikan siakap sederhana besar (ummi guna 2 ekor sekaligus)
- bawang besar (dipotong bulat)
- bawang putih (dimayang nipis)
- serai (diketuk)
- halia (dimayang halus)
- cili api (potong serong)
- cili besar (potong serong)
- tomato (dipotong 6)
- daun limau purut (diricih)
- limau nipis/limau kasturi (ambil jusnya)
- sedikit air
- garam/gula secukup rasa

Cara-cara :-
- Buang sisik ikan, basuh bersih dan toskan airnya (ikan dikelar sedikit ya...)
- Lumur garam pada ikan hingga rata
- Dalam bekas kukusan, susun serai dan taburkan semua bahan2 di atas tadi (1 bahagian)
- susun ikan pula, dan taburkan sekali lagi bahan-bahan tadi di atas ikan.
- tuangkan air, dan perahan jus limau nipis/limau kasturi tadi.
- seimbangkan dengan sedikit gula ya...
- Okey, kukus ikan hingga masak

ni ikan fresh dari kukusan
(terlebih kukus lah...haha, agak kabur gambarnya)

* walaupun ummi tak sepandai orang lain dalam bab memasak, tapi ummi memang suka masak

3 comments:

  1. selain siakap ikan apa lagi boleh buat masakan nie..

    ReplyDelete
  2. Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
    ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  3. hehe...ikan kerapu kot kak? tapi ikan kerapu ni lagi sedap masak 3 rasa....

    ReplyDelete

Terima kasih. Kami sangat menghargai komen anda (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...