:: TERHANGAT MINGGU INI ::
Wednesday, April 15, 2015
Monday, February 16, 2015
Kembali bersiaran
Lama sungguh kami menyepi :( memang lama berbulan-bulan. Banyak entry yang ummi hutang dalam ni huhu. Okey, sebelum ummi coret lebih banyak kisah suka-duka dalam ni, moh layan 3 keping gambar ni :-
Shake N Take.
Memang +++ terbaik dan mudah nak buat jus.
Jemput/cucur bilis resepi mak yang super duper yummy!! Kalau makan ni confirm tak sedar mertua lalu kat belakang haha
Save Gaza. Save Palestine.
Dinner awal tahun 2015.
Semuanya akan kembali menemui anda hihi ;)
Saturday, August 09, 2014
Syawal 1435h
Assalamu'alaikum semuaaaa..... (^__^)
Ya Allah...bersawang sungguh Teratak Mawaddah ni.
Sawang. Suram. Habuk. Lemas.
Hehehe...
Maaf kepada pengunjung TM. Kami ahli TM agak sibuk sejak beberapa bulan ini. Sampaikan ummi nak update blog ni pun tak sempat. Memang banyak je cerita nak dikongsi. Baaaaanyak sampaikan sekarang ni pun tak tahu nak mula dari mana. Heh!
Okey, ummi kongsikan sedikit cerita Syawal 1435h kami baru-baru ini ya.
sebelum cuti raya baru ni, kami bergambar di opis ramai-ramai. Tapi tak semua staff ada dalam gambar masa ni hehe. Meriah, sebab dewan dihias bagai....
Tahun ni kami beraya 1 & 2 Syawal di Shah Alam.
Tengok anakanda solehah posing bagai....
kami masih 3 beranak Syawal 1435 ni hehehe...
Alhamdulillah. Syawal kali ini kami 8 beradik berjaya beraya bersama hehehe
Anak buah baru kami
Si kembar yang comelll
abang - Faydh Al-Harraz
adik - Faydha Az-Zahra
Okey, itu sahaja untuk kali ini.
Ummi tengah ambil masa nak cari gear sesuai sebelum mula menulis kembali.
Saturday, March 08, 2014
Resepi Kek Tiramisu
Alhamdulillah.
Baru siapkan tempahan Kek Tiramisu & Cheesetum untuk cikgu sekolah abah =) Dah berbulan lamanya ummi kurang aktif dalam dunia blogging ni. Kesibukan kerja ofis sedikit-sebanyak menghadkan masa ummi untuk menulis seperti dulu. Okey, berbalik kepada resepi Kek Tiramisu, sebenarnya ummi banyak melihat resepi2 sifu masakan =)
Antara blog yang ummi rujuk untuk buat tiramisu ni :-
1- http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2011/11/tutorial-buat-tiramisu-simple.html
2- http://www.azlitamasammanis.com/2011/10/blueberry-tiramisu.html
3- http://www.secubitgaramnor67.com/2013/06/kek-tiramisu.html
4- http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2009/12/tiramisu.html
Sekarang kita tengok cara ummi pula hehehe.
Bahan2 :-
- 250gm cream cheese (ummi guna Tatura)
- 250ml whipping cream (ummi guna Anchor)
- 50ml fresh milk
- 5 sb gula
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk serbuk nescafe/indocafe (bancuh dengan air 1/2 cawan)
- 3 sb serbuk Oligo + 1 sb serbuk indocafe
- kek gulung @ kek span (ummi pilih perasa kopi)
- biskut marie (ummi pilih biskut marie jenama LEE)
Cara-cara :-
1- Putar cream cheese + gula + esen vanilla hingga sebati dan gebu.
2- Masukkan whipping cream + fresh milk. Putar lagi. Guna kelajuan rendah dulu barulah ditingkatkan kelajuan.
3- Potong kek mengikut kesesuaian bekas. Susun kek dalam bekas dan lembapkan kek dengan bancuhan nescafe/indocafe tadi. Biasanya ummi guna sudu. Tuang sikit-sikit atas kek. (sekadar nak lembapkan kek)
4- Tuang bancuhan cheese tadi atas kek. Kemudian, tabur serbuk oligo+indocafe tadi atas lapisan cheese yang pertama. Pastikan guna penapis ya.
5- Celup laju-laju biskut marie dalam bancuhan air nescafe/indocafe tadi. Kemudian susun atas lapisan cheese yang pertama tadi. Biskut marie ni ummi buat 2 lapisan.
6- Tuang bancuhan cheese tadi atas lapisan biskut marie pula. Kemudian, tabur serbuk oligo+indocafe tadi atas lapisan cheese yang kedua pula.
7- Sejukkan dalam peti ais dahulu barulah makan. Peti ais bahagian bawah ya. Sedap makan sejuk-sejuk. Yummy!
Selamat mencuba! (^__^)
Subscribe to:
Posts (Atom)